ОШ ''Олга Петров'' Падинска Скела
„БИЋЕМО ЉУДИ МЛАДИ, ШТО ШКОЛА ТРАЖИ ОД НАС, ПО ПРАВДИ СВАКИ ДА РАДИ, НА ПОНОС ЊОЈ И НА ЧАСТ“

Огласна табла за ученике

                                                                                                                                  

                      ЗДРАВЉЕ JE НА ПРВОМ МЕСТУ!

Прошлo je доста времена од како нисмо у нашој школи и радимо/учимо на даљину.Надамо се да сте се,бар донекле,навикли на нове услове свакодневног живота и учења.Како би се боље осећали у условима изолације и како би вам учење било лакше и успешније,подсетићемом вас на неке ствари које могу користити.

          Имајући на уму ону народну „Боље спречити него лечити“можемо сами доста учинити за очување физичког и менталног здравља.Ево неких препорука:

 • Одржавајте личну хигијену.Посебно,редовно перите руке у трајању од 20 секунди.(То је ,оквирно,време потребно да се отпева песмица „Данас нам је диван дан“.Цела!). Лекари стално истичу да је то основно што можемо урадити да би се заштитили од вируса !
 • Од много информација које добијамо (које нас често доводе у дилему шта треба радити) најбоље је слушати савете стручњака-лекара јер они највише знају о питањима здравља и болести.
 • Храните се здраво (редовни оброци, доста воћа и поврћа). Боравак код куће је прилика да се организам одмори од нездраве,брзе хране која се најчешће купује за велики одмор.Пијте доста воде.
 • Спавајте довољно.Одржавајте редовни ритам спавања и будног стања (не касни одлазак на спавање и касно буђење).То је важно за имунитет.Ако сте наспавани, боље ћете се осећати и лакше испуњавати обавезе у току дана који предстоји.
 • Будите физички активни,одржавајте кондицију,свакоднвно вежбајте у складу са могућностима.
 • Учествујте у заједниким активностима укућана (забава и дружење,али и кућни послови који одговарају вашем узрасту).Усагласите своје време, потебе и жеље са потребама и жељама осталих чланова породице(то је вероватно потребније сада ,када је више чланова истовремено дужи период код куће).
 • Изражавајте осећања,немојте да их потискујете,држите у себи.
 • Разговарајте са члновима породице и пријатељима.Поделите са њима своја размишљања,дилеме..
 • Будите редовно у контакту са друговима из одељења ,одељењским старешином,наставницима у вибер групама.Немојте се устручавати да потражите помоћ.Такође,уколико је потребнo,можете се обратити педагогу и психологу.
 • Помозите другима када сте у могућности,али исто тако прихватите помоћ.
 • Планирајте унапред, тако да имате времена за учење али и за ваша лична интересовања. Испуњавајте школске обавезе на време, немојте дозволити да нагомилани незарашени задаци и лекције буду узрок додатног стреса.
 • С обзиром на то да сте дуже код куће, водите додатно рачуна о томе да не проведете превише слободног времене испред разних екрана (телевизијских,рачунарских,телефонских). Немојте запоставити остале добре начине за провођење слободног времена! (Можда откријете и неке нове!)
 • Бавите се активностима које вам пријају,које вас опуштају.
 • Не заборавите хумор. Јер и „смех је лек“,каже позната изрека.
 • Настојте да дан у условима изолације што више личи на ваш уобичајени дан,испуните га,колико год је могуће, редовним активностима ( дружење, учење,хоби,одмор, забава,физичка активност).
 • И на крају,али веома важно-увек имајте на уму да је ово стање привремено, да ће проћи и да ћемо се вратити нашем уобичајеном начину живота и рада.

                                       Психолог и педагог,ваша „ПЕПСИ служба на даљину“

 

                                                                       

ПРЕДЛОЗИ ЗА - КАКО ПРОВЕСТИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ

I-IV разред

* ,,Упознај своју ширу породицу“: са родитељима прегледај старе фотографије. (Најбоље су оне црно-беле). Направите заједно породично стабло (пођите од најстаријег, познатог претка..).

* Друштвене игре опет су ,,in“, (неке нове, неке старе):

Ако је више чланова породице, а случајно имаш ,,Монопол“ сада је прилика да се сви укључе.

,, Човече, не љути се“ – ванвременска игра за све узрасте (може и ,,Мица“ или шах).

Знаш ли шта је ,,Таблић“? Твоји родитељи занају. Обавезно је научи да играш. (Помаже и за знање потребно у математици а и шире!)

* Неки од вас су својим учитељима радили вежбе ,,за размрдавање“ и на часовима који нису били физичког васпитања. Мало се подсетите тих вежби и пар урадите свакодневно (још боље уз омиљену музику).

V-VI разред

*Пре него смо престали долазити у школу, у договору са одељењским старешинама, планирали смо ,, Дан велике метле“- пролећно уређење школског дворишта. Осим чишћења, био нам је план и да на дрвеће окачимо кућице за птице. Акција се одлаже до повратка у школу. До тад, предлажемо вам да, уз помоћ родитеља направите кућицу за птице (или инсекте), или хранилицу за птице. Слике и план је у прилогу, па када се вратимо да и те нове кућице поставимо на стабла у дворишту.

* Већ дуже време (од прошле школске године) ученици школе и запослени, прикупљају секундарне сировине (стару хартију, лименке и пластичне чепове). Од прикупљених средстава купљен је акваријум који однедавно краси хол матичне школе. Сада је прилика да се и ти укључиш у акцију. Сакупљајте у својим домовима, горе наведене сировине и када се вратимо у школу донесите их као прилог неким будућим добрим ,,куповинама“.

 

VII –VIII разред

* Професионално информисање ученика 7. и 8. разреда је врло потребно из разлога, уписа у средњу школу и одабира будућег занимања. Препоручујемо вам да обавезно посете сајт: vodiczaosnovce.nsr.gov.rs. Ту ћете пронаћи (пре свега ученици 8. разреда!) све што вас занима. (Напомена: не пропустите интерактивне упитнике – професионалних интересовања, способности и особина личности). Ако после тога буде недоумица, контактирајте нас преко одељењских старешина.

Поздрав и ...редовно перите руке. ПЕПСИ*

*(педагог и психолог)