Данас,12.03.2021.су у дворишту ОШ „Олга Петров“, у тзв. ЗОО врту, који су некада давно ученици ове школе користили као амбијентални простор за учење, започете активности на припреми реализације пројекта „Мали велики едукатори“

            За реализацију пројекта „крива“ је група наставника и васпитача ентузијаста који су након дугогодишњег рада одлучили да покрену са радом удружење како би деци, првенствено из маргинализованих група, кроз неформално образовање помогли у савладавању наставе на нов и иновативан начин а кроз физичко описмeњавање и игру.

             Удружење, које је названо “Совице”, је у међувремену постало  члан Мреже организација за децу Србије, МОДС.

             НВО „Совице“ своје активности реализују на територији града Београда, првенствено у насељу Падинска Скела и околним насељима која се налазе на територији ГО Палилула. Од оснивања 2017.године до сада  успешно су реализовали осам пројектних активности, међу којима се истичу:

„Са Совицама буди ТИ“

* пројекат који је реализован у току 2017/18.године са циљем сузбијања стереотипова и предрасуда присутних у локалној заједници. 

„Совице Кефалице“ 

*Пројекат је реализован у току 2018.године. Циљ пројекта је превенција сиромаштва кроз инклузивно образовање и васпитање ромске деце. Пројекат је суфинансиран од стране Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије.

„Дал је липа дал је јела, важно да је Падинска Скела“ 

*Под овим слоганом обележена је  национална акција „Засади дрво“ у нашој локалној заједници, уређивањем дворишта ОШ „Олга Петров“ у насељу Падинска Скела. Ову, акцију у организацији  удружења “Совице” су препознали  и  помогли учствујући на самој акцији чланови ОИ „Народни херој Миодраг Миловановић Луне“, волонтери Црвеног крста Палилуле, Студентски парламент шумарског факултета у Београду, као и Предузећа Србија шуме, Фриком д.о.о., АЛ Дахра д.о.о. и АД Имлек.

             Неуморно радећи на својој мисији , пројектни тим овог удружења је написао пројекат и конкурисао за средства код фондације „Траг” , која иначе има циљ да промовише и стимулише активности у малим локалним заједницама, желећи да превасходно оплемени и уреди простор у некадашњем ЗОО кутку ОШ „Олга Петров” и од њега поново створи амбијент за учење.

             Фондација Траг је одобрила пројекат, препознавши добру ининицијативу удружења, а она се огледа у томе да се део дворишта ОШ  „Олга Петров“ који је некад био Зоо кутак за ученике, оформљен, далеке 1961/62.године када је тадашњи Републички завод за унапређење наставе покренуо експериментални задатак под називом  „Функционална повезаност школског врта са наставом“, чији је један од циљева  био уређење школског врта и Зоо кутка. Данас је овај кутак прилично запуштен, пун корова, неорезаног дрвећа и запуштеног шибља. 

              Идеја удржења је да се деца из локалне заједнице узраста 11-15 година укључе у пројектне активности  и науче о заштити животне средине кроз неформално образовање, како би након завршетка пројекта и сами постали вршњачки едукатори. 

Уређењем дела школског дворишта у коме је био зоо кутак и постављањем летњиковца, амфитеатра на отвореном и еколошке стазе стекли би се услови за безбедну реализацију пројекта. Пројектим активностима је планирано да се за децу из локалне заједнице организују едукативна предавања и едукативне радионице, које су осмислили и водиће чланови НВО „Совице“, наставници из ОШ „Олга Петров“ и извиђачки инструктори из Савеза извиђача Београда.

Током пројекта организоваће се и радионице у уређеном делу школског дворишта на којима ће деца едукатори преносити своја новостечена знања и искуства из области заштите животне средине својим вршњацима из других основних школа и предшколских установа са територије ГО Палилула. Иницијатива и идеја удружења је да се првенствено треба бавити едукацијом деце и младих о заштити животне средине, а не само сакупљати отпад и одлагати га негде где је он поново отпад. Системским подизањем свести код деце о заштити животне средине, уређењем дела дворишта  школе и претварањем у простор за амбијетално учење допринећемо  и ширењу акција вршњачке едукације. 

За почетак реализације пројектних активности планиран је 22. март Светски дан вода, а за завршетак пројекта одређен је 11. децембар Дан планина. Кроз планиране теме за реализацију едукативних радионица мали , велики едукатори обележиће и Дан планете земље, Међународни дан птица, Светски дан заштите биодиверзитета, Светски дан заштите животне средине, Светски дан против исушивања и поплава, Дан Дунава, Дан чистих планина, Светску недељу дивљих животиња, Светски дан чистог ваздуха и Дан еколошких покрета.